ARS NOVA COPENHAGEN:
SUNT LACRIMAE RERUM

la 27.8.2016 klo 16.00

Ritarihuone, Ritarikatu 1, Helsinki

 

Ars Nova Copenhagen

Paul Hillier, johtaja

 

JEAN MOUTON: Ave Maria Virgo Serena

ANON. (1300-luku): Doleo super te

GUILLAUME DUFAY: Lamentatio Sanctae Matris Ecclesiae

ANON. (Fleuryn käsikirjoituksesta): Rachel plorans

JEAN MOUTON: Nesciens Mater

LINE TJØRNHØJ: Vox Art Reportage - On Civilisation 2.0
PELLE GUDMUNDSEN HOLMGREEN: Three Stages

 

Konserttimme otsikko sunt lacrimae rerum on kuuluisa lause roomalaisen Vergiliuksen Aeneisista. Aineias vierailee Karthagossa Junon temppelissä ja katsoo siellä seinämaalausta, jossa kuvataan Trojan sodan osapuolia – sodan, joka on ajanut hänet näille vieraille maille pakolaiseksi. Hän havaitsee kuinka kuolevaisuus koskettaa sielua ja että 'kaiken ytimessä on kyyneleitä'. Tässä paikassa hän ensimmäistä kertaa uskaltaa uskoa, että hän löytäisi taas turvan ja että hänen huono onnensa voisi kääntyä paremmaksi.

Konsertin ensimmäisessä osassa laulamamme musiikki sisältää kolme valituslaulua: kuningas Daavid suree poikansa Absalomin kuolemaa taistelussa; Dufayn valitus Konstantinopolin kaaduttua turkkilaisille vuonna 1453; sekä Raakelin valitus kuolleelle lapselleen, joka oli yksi monista Herodeksen verilöylyn uhreista. Näitä teoksia kehystävät franko-flaamilaisen säveltäjän Jean Moutonin Maria-aiheiset motetit, jotka ilmaisevat lapsen syntymän luomaa kauneutta ja toivoa.

Nämä viittaukset eri uskontokuntien ihmisten välisiin erimielisyyksiin ja pakolaisten ahdinkoon on asetettu tarkoituksella toistamaan teemoja, joita esiintyy myös Line Tjørnhøjnin laajassa 'reportaasissa' sivilisaation tilanteesta uuden vuosituhannen alkaessa.

 

Konsertti on osa pohjoismaista The Nordic Choir Expedition 2016 -festivaalia.